• Κονδυλώματα HPV

    Ο ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (Κονδυλώματα HPV) προκαλεί σοβαρά νοσήματα, όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο αιδοίου, κόλπου, πέους, πρωκτού και γεννητικά κονδυλώματα. Ο ίδιος ιός φαίνεται ότι ευθύνεται και για ορισμένες μορφές καρκίνου στοματοφάρυγγα, στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα.

    Ο ιός μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής οδού, έχει μεγάλη μεταδοδικότητα και δεν υπάρχει τρόπος αποτελεσματικής προστασίας, καθώς ούτε το προφυλακτικό μπορεί να αποτρέψει πλήρως τη λοίμωξη, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει αυξηθεί ραγδαία η συχνότητα του.

    Από τον ιό κινδυνεύει κάθε σεξουαλικά ενεργή γυναίκα ανεξαρτήτου ηλικίας. Υπολογίζεται ότι 8 στις 10 γυναίκες θα εκτεθούν στον ιό κάποια στιγμή της ζωής τους. Περισσότερο κινδυνεύουν οι νεαρές γυναίκες ηλικίας 16-25 ετών, καθώς ο ιός παρουσιάζει αιχμή στην ηλικία αυτή.

    Η λοίμωξη από τον ιό μπορεί σε κάποια χρονική στιγμή να υποστρέψει, χωρίς καμιά παρέμβαση. Αν δεν υποστρέψει, προκαλεί καταρχήν προκαρκινικές βλάβες οι οποίες μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση.

    Leave a reply →

Αφήστε μία απάντηση

Ακυρώσε την απάντηση