Είναι απολύτως φυσικό κάθε γονέας να επιθυμεί το καλύτερο για τα νεογέννητα μωρά τους ξεκινώντας από την σίτιση τους.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια μητέρα θα αποφασίσει να θηλάσει το μωρό της. Οι περισσότερες γυναίκες το νιώθουν ως αναφαίρετο δικαίωμα του μωρού και δεν θέλουν να του το στερήσουν.

Ονομάζομαι Αναστασίου Άννα, και τελώ το επάγγελμα της μαίας. Βασικός μου στόχος είναι η ενημέρωση, η καθοδήγηση, η ενθάρρυνση και πάνω από όλα ο σεβασμός της επιθυμίας κάθε γυναίκας.

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις που αφορούν το ψυχοσωματική του ορθή υπόσταση.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ρόλος της μαίας και του κάθε προαγωγέα επαγγελματία στον τομέα υγείας και πρόνοιας θα πρέπει να είναι καθαρά συμβουλευτικός και καθοδηγητικός βασιζόμενος στην ορθή, έγκυρη, εμπεριστατωμένη πληροφόρηση και όχι στην κοινωνική ρατσιστική κριτική.

Είμαι υπέρ του μητρικού θηλασμού και ο στόχος μου είναι η διδασκαλία από την πρώτη στιγμή της επαφής μου με το νέους γονείς και όχι η επιβολή μου τι είναι σωστό και τι λάθος.

Να βοηθήσω τη μητέρα να οξύνει τις αισθήσεις της.

Οι σωστές βάσεις είναι και το βασικό θεμέλιο μιας ορθής επαγγελματικής σχέσης, προωθόντας την καλύτερη κατανόηση των αξιών της μητρότητας, της γέννας και του θηλασμού.

Μητρικό γάλα είναι το έκκριμα που παράγεται από το στήθος της γυναίκας, αμέσως μετά την γέννα, κατά τον θηλασμό του βρέφους.

Μοιάζει στο γενετικό υλικό του μωρού κατά 50%, ενώ το επεξεργασμένο αγελαδινό ούτε στο ελάχιστο. Αποτελείται 100% από ξένες πρωτεΐνες, 100% ξένα λιπαρά και πολλά άλλα.

Έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις ανάγκες του βρέφους, οι οποίες αλλάζουν συνεχώς. Διαφορετική σύσταση το πρωί και διαφορετική αργά το απόγευμα, διαφορετική τον 1ο μήνα και διαφορετική τον 3ο , διαφορετικό για το πρόωρο νεογνό και διαφορετικό για ένα βρέφος που συμπλήρωσε και τους 9 μήνες κύησης.

Το μητρικό γάλα περιέχει ακριβώς τις ιδανικές αναλογίες λιπαρών οξέων , λακτόζης , νερού και αμινοξέων, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος του μωρού, την σωστή εγκεφαλική του ανάπτυξη και την σωματική του διάπλαση.

Προσφέρεται στην κατάλληλη θερμοκρασία ανά πάσα ώρα και στιγμή και οικονομικό.

Το μητρικό γάλα, μειώνει την πιθανότητα πεπτικών διαταραχών με 2 τρόπους: καταστρέφοντας τους παθογόνους μικροοργανισμούς και ενισχύοντας τους ωφέλιμους να αναπτυχθούν, συμβάλλοντας στην άμυνα του οργανισμού.
Έχει χαμηλά επίπεδα φωσφόρου και διευκολύνει την απορρόφηση μεγαλύτερης ποσότητας ασβεστίου από τον οργανισμό του.

Τα βρέφη που θηλάζουν, σύμφωνα με έρευνες, έχουν μειωμένες πιθανότητες να νοσήσουν, διότι είναι ασηπτικό, λαμβάνεται απρόσμικτο και χωρίς συντηρητικά κατευθείαν από το στήθος και περιέχει κάποια παθητικά ανοσοποιητικά στοιχεία των οποίων τη φόρμουλα , δυστυχώς , οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν και να αναπαράγουν στο τεχνητό γάλα.

Για τους παραπάνω λόγους είναι φανερό ότι το κύριο πλεονέκτημα του μητρικού γάλακτος είναι κατεξοχήν διατροφικό.

Αίτια που οδηγούν στο τροποποιημένο αγελαδινό γάλα:

  • Φόβος. Να μην δέχεται το μωρό το μητρικό γάλα και να γυρίζει το κεφάλι του κάθε φορά που του προσφέρουν το στήθος τους, να το παίρνει ο ύπνος ύστερα από μερικές γουλιές, να χάνει βάρος αντί να κερδίζει.
  • Πόνος. Επώδυνη η διαδικασία του θηλασμού.
  • Εξάντληση. Μαραθώνιοι θηλασμοί.
  • Υψηλές προσδοκίες. Αυξημένες απαιτήσεις και τάχιστες.
  • Κοινωνικός παράγοντας.
  • Οικογενειακός παράγοντας.
  • Ψυχολογικός παράγοντας. Μη επιθυμητές από τους συζύγους

Όταν η προσπάθεια για την εδραίωση του μητρικού θηλασμού έχει ως αποτέλεσμα η μητέρα να μην μπορεί να εκπληρώσει το ρόλο της, είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι σημασία έχει πρώτα να μπορεί να συντηρήσει τον εαυτό της, γιατί το νεογέννητό της την έχει ανάγκη ως άνθρωπο δυνατό, χαρούμενο, σωματικά και ψυχικά υγιή.

Στόχος της μαίας είναι να δείξει τον σωστό τρόπο θηλασμού, γιατί κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή προσωπικότητα και φέρει διαφορετική δομή, περιορίζοντας-εκμηδενίζοντας με την σωστή πληροφόρηση και διδασκαλία τα αίτια, αναπτύσσοντας μια ισχυρή και υγιή συναισθηματική σχέση αλληλεξάρτησης με το μωρό της.

Μην ξεχνάμε ότι η πρώτη τροφή του μωρού , είτε αυτή είναι γάλα σε σκόνη είτε μητρικό γάλα, αποτελεί την κύρια και βασική πηγή θρεπτικών συστατικών κατά τους πρώτους μήνες της βρεφικής ζωής και για τον λόγο αυτόν πρέπει πρωταρχικά να βοηθηθούν, ώστε να νιώσουν ικανές.

Δύο άνθρωποι μπορούν να γίνουν γονείς μέσω της ερωτικής πράξης με αυτόματη σύλληψη , με φαρμακευτική βοήθεια, μέσω εξωσωματικής, με παρένθετη μητέρα και μέσω υιοθεσίας.

Ένα βρέφος μπορεί να σιτιστεί με μητρικό γάλα απευθείας από το στήθος , μέσω θηλών σιλικόνης, μέσω θήλαστρου συλλέγοντας μητρικό γάλα σε μπουκάλι, μέσω τίτθης ή αλλιώς τροφού και τέλος με τροποποιημένο γάλα σε σκόνη.

Τίποτα, όμως από όλα αυτά, δεν χαρακτηρίζει κάποια λιγότερο ή καλύτερη μαμά από κάποια άλλη.
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας κρίνει για τις επιλογές σας, παρά μόνο μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις του να σας προετοιμάσει.

Η κατάλληλη προετοιμασία είναι το κλειδί της επιτυχίας.

 

με εκτίμηση

Αναστασίου Άννα

μαία