• Τοκετός στο νερό

  Τοκετός στο νερό

  Τι είναι ο τοκετός στο νερό.

   

  Τοκετός στο νερό χαρακτηρίζεται όταν μια επίτοκος αποφασίσει να περάσει τη φάση της διαστολής του τραχήλου της μήτρας, σε μια πισίνα ειδικά διαμορφωμένη, και τελικά φέρει στο κόσμο το μωρό της σ’ αυτή την πισίνα.

  Είναι μια γέννηση στο νερό ασφαλής.

   

  Υπάρχουν λίγες μελέτες για το θέμα αυτό. Οι μελέτες αυτές αναφέρουν ότι, όταν μια εγκυμοσύνη εξελιχθεί χωρίς επιπλοκές, τότε μια γέννα στο νερό, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής όσο και ένας τοκετός στην άνεση του κρεβατιού. Μερικοί ιατροί, μαίες αλλά κυρίως μελλοντικοί γονείς φοβούνται ότι η γέννα στο νερό διατρέχει κινδύνους όπως η λοίμωξη αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Μπορεί να είστε σίγουροι ότι όλοι οι κανόνες υγιεινής και απολύμανσης διασφαλίζονται σ’ όλα τα μαιευτήρια που διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την πραγματοποίηση ενός τοκετού στο νερό.

   

  Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός τοκετού στο νερό.

   

  • Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι η φάση της διαστολής του τραχήλου της μήτρας είναι πιο γρήγορη στο νερό, ενώ άλλες δεν το επιβεβαιώνουν αυτό.
  • Λιγότερο πόνο. Δύο μεγάλες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν αποδείξει ότι στο τοκετό στο νερό γίνεται λιγότερη χρήση παυσίπονων. Λιγότερες επίτοκες που έφερναν στο κόσμο το πρώτο τους παιδί χρειάστηκαν τη βοήθεια μιας επισκληριδίου αναισθησίας και αυτό επιβεβαιώθηκε και σε γυναίκες που έφερναν στο κόσμο το δεύτερο ή και το τρίτο παιδί τους.
  • Λιγότεροι τραυματισμοί στο περίνεο από τον τοκετό και μικρότερη η ανάγκη για την πραγματοποίηση μιας επισιοτομής.
  • Μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για την επίτοκο. Η γυναίκα μπορεί πολύ πιο άνετα να πάρει τις διάφορες στάσεις που χρειάζονται αλλά και τη βολεύουν έτσι ώστε να διευκολύνουν τη διαστολή αλλά και την κάθοδο του μωρού και τελικά την έξοδο του από το γεννητικό σωλήνα της γυναίκας.
  • Τα οφέλη τέλος για το μωρό: μια ομαλότερη μετάβαση από το υγρό του περιβάλλον μέσα στη μήτρα μέσα στο νερό σε μια σταθερή θερμοκρασία και την ολοκλήρωση της περιστροφής και την έξοδο του.
  • Αυτό που δεν έχει μελετηθεί είναι ότι οι γυναίκες που τα κατάφεραν και έφεραν στον κόσμο ένα μωρό με τη διαδικασία του τοκετού στο νερό, είναι η υποστήριξη που έλαβαν αυτές οι γυναίκες από τη μαία και τον ιατρό τους. Δεν έχει μελετηθεί δηλαδή και η συμβολή τους.

   

  Ποιος μπορεί να έχει μια γέννα στο νερό.

   

  • Ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ενός τοκετού στο νερό είναι ότι η διάρκεια της εγκυμοσύνης εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα. Αυτό πιστοποιείται από τον θεράποντα γιατρό της γυναίκας.
  • Το μωρό έχει αναπτυχθεί πλήρως (έχετε διανύσει την 37η εβδομάδα της κύησης και μετά) και δεν παρουσιάζει υπερηχογραφικά καμιά ανωμαλία (π.χ. ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης, IUGR).
  • Οι γυναίκες να μην έχουν παρουσιάσει καμιά αιμορραγία κυρίως στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.
  • Δεν υπάρχουν γνωστές παθολογικές καταστάσεις στη γυναίκα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, ηπατίτιδα Β, HIV κ.ά. .
  • Δεν έχετε περάσει διάφορες λοιμώξεις στην εγκυμοσύνη.
  • Μην περιμένετε δίδυμα ή τρίδυμα.
  • Το παιδί να έχει κεφαλική προβολή και όχι ισχιακή, δηλαδή το μωρό να μην έρχεται αυτό που είναι γνωστό με τα πόδια («ανάποδα»).

   

  Πως μπορείτε να σχεδιάσετε ένα τοκετό στο νερό.

   

  Πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσετε αν πραγματικά θέλετε να πραγματοποιήσετε έναν τοκετό στο νερό ή αν θέλετε να περάσετε μια φάση μόνο του τοκετού στο νερό, π.χ. αν θέλετε να περάσετε μόνο τη φάση της διαστολής του τραχήλου της μήτρας στο νερό, και τη φάση της καθόδου και εξόδου του μωρού να τη περάσετε κανονικά σε ένα κρεβάτι. Επικοινωνήστε με το ιατρό σας και τη μαία σας για να καταλήξετε σε μια απόφαση κοινή που θα σας βοηθήσει να έχετε μια αξέχαστη εμπειρία που δεν είναι άλλη από τον ερχομό μια καινούριας ζωής.

  Αν έχετε απορίες σχετικά με τη διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου να σας βοηθήσω να πάρετε τη απόφαση που σας ταιριάζει.

  Leave a reply →

Αφήστε μία απάντηση

Ακυρώσε την απάντηση